Nie jesteś zalogowany na forum.
RolePlay - zapoczątkowany tryb rozrywki na serwisie MTA głównie by móc wczuć się w rolę swojej postaci oraz by móc okazać wykonywane czynności przez waszą postać, czy też ukazanie waszych chęci w grze, bądź czynności w taki sposób, aby inni gracze mogli lepiej wyobrazić sobie wasze wykonywane czynności. Jak wiemy w GTA chcemy odgrywać prawdziwe życie na co pozwala nam tryb RP. Tryb ten stara się nawiązać kontakt z innymi użytkownikami nie tylko po przez samą rozmowę, lecz po przez opisanie wykonywanych czynności. No nic, mniejsza o nudnym wstępie, zapraszam do lektury. Dodam jeszcze iż osoby, które mają kłopoty z odgrywanie scenek RolePlay również mogą uzyskać moją pomoc po przez kontakt w prywatnej wiadomości na forum.
Zatem zacznijmy od opisania obojga komend znanych nam jako /me oraz /do zatem rozpocznę od komendy /me, jak sama nazwa wskazuje z języka Angielskiego jesteśmy to my: "/me - zastępuje /ja" komenda ta opisuje wszystkie czynności oraz wszystko co robi nasza postać czyli to co macie przed oczami. Wasz skin, wasza nazwa, czyli wy w wirtualnym świecie, od dawna wiele osób, nie potrafi pojąć prostoty tej komendy, dlatego wyjaśnię to w najbardziej szczegółowym poradniku.
Zacznijmy od praktyki komendy /me dla przykładu podam kilka prostych przykładów z użytkowania tej komendy, a zarówno pokażę proste błędy, które często są wykorzystywane przez graczy.
Kilka przykładów poniżej z komendy /me:
Dobrze wykorzystana komenda /me
Źle wykorzystana komenda /me
Przykład numer jeden: /me Łapie za szklankę, a następnie wypija z niej wodę...
Opis przykładu numer jeden: Jak widać, czynność opisana powyżej jest w pierwszej osobie, czyli robimy to MY, nie robi tego ktoś, nie robimy tego kiedyś, ani nie zrobiliśmy tego wczoraj. Robimy to tutaj, teraz. Ty złapałeś za szklankę wody i z niej wypiłeś wodę, taki jest odbiór gracza z naprzeciwka. Dzięki temu pozwala to wyobrazić sobie co zrobiłeś.
Przykład numer dwa: /me Łapie za pilot telewizora wraz z paczką czipsów, po czym przełącza kanał w telewizji.
Opis przykładu numer dwa: W tym momencie wziąłeś pilot i czipsy, lecz nie zapomnij, że w RP nigdy nic nie znika, a przecież czipsów nie otworzyłeś, nie zjadłeś, nie odłożyłeś, więc musisz dodać odpowiednią scenkę, by wszystko trzymało się kupy.
Dokończenie numer dwa: /me [...]Następnie wziął paczkę czipsów, odkładając ją na stolik.
W porządku, kwestia odnośnie /me uważam za zakończoną. Teraz szybkie skrócenie /do - komenda da ukazuje nam wszystko co dzieje się w trzeciej osobie, oraz co się stało, przykładem mogłoby być upadnięcie szklanki z wody. Z tego co wiem to nie masz zazwyczaj wypływu na to czy szklanka spadnie ci przypadkiem, więc nie napiszesz /me szklanka spadła mi ew. możesz napisać /do po chwili szklanka z wodą, spadła na ziemię. Ale przykłady podam poniżej. Teraz skupcie się, mylenie obojga tych komend, strasznie nijaczy grę, jak sami wiecie na serwerze frakcje wymagają od was podstawowych informacji. W tym udzielenia informacji, o stanie pojazdu, o waszym stanie. W takich momentach używanie komendy /do.
Przykład numer jeden: /do Puls wyczuwalny... - Zapamiętaj, że scenki na /do nie muszą być długie, mają one ukazać poszczególne informacje o danym momencie, w danej chwili.
Przykład numer dwa: /do wchodząc do mieszkania, rozglądnął się...
Dla wyjaśnienia, pokażę wam czym różnią się obie te komendy...
/me Łapie za szklankę wody
/do Złapał za szklankę wody
/me rozgląda się wokół siebie
/do rozglądając się wokół siebie.
/me podchodzi do pojazdu, następnie spogląda na stan bieżnika opon
/do podchodząc do pojazdu, spoglądnął na stan bieżnika opon
Zauważcie czym różnią się obie te komendy, jedna mówi w 1os. a /do opowiada nam wszystko jak w książce 3os.
Zatem nazwać komendę /do można jak lektor w książkach(kto nie czytał ma pecha).
Komenda /me pokazuje nam co wasz bohater TERAZ robi.
Mam nadzieję, iż tym skróconym poradnikiem pomogłem wielu osobom. Następny poradnik wkrótce...
[ Wygenerowano w 0.023 sekund, wykonano 9 zapytań - Pamięć użyta: 533.47 kB (Maksimum: 589.72 kB) ]